Живот 18.12.2023 12:57

Тајландски фармер од посеви со ориз прави уметнички дела со мачки

Тајландски фармер од посеви со ориз прави уметнички дела со мачки

Фармери во Тајланд на уникатен начин ги освоија срцата на социјалните мрежи, откако Ројтерс објави прилог од посевите со ориз од кои фармерите прават уметнички дела кои може да се видат од авион или со дрон.

Фармерот Тањапонг Јаихам и тим работници ги засадија садниците на различни места во полето во северната провинција Чианг Раи на кои можат да се видат неколку мачки. Со ваквата уметност Јаихам се надева дека ќе ги намами туристите и љубителите на мачки.

„Очекуваме десетици илјади да дојдат и да ја видат уметноста на оризовите полиња“, рече тој.

Процесот се потпира на ГПС координатите за позиционирање на садници како што е назначено во првичната скица на уметникот, при што растенијата ја менуваат бојата додека растат.

„Клучно е да ги поставите точно, а оризот постепено ќе ги менува нијансите со текот на времето“, додаде тој.

Во околината се градат кули, на кои посетителите имаат можност да го погледнат уметничкото дело, кое се заснова на една тајландска изрека „Има риба во водата и ориз на полињата“.

Вториот најголем извозник на жито во светот по Индија, Тајланд има за цел да испорача 8,5 милиони метрички тони оваа година.

Младите луѓе кои сакаат да научат повеќе за интеракцијата на уметноста и технологијата, исто така, би можеле да имаат корист од посетата на локацијата, рече Тањапонг.

„Претходно оризот главно се сметаше за храна“, рече тој. „Овој пристап ни овозможува истовремено да ги развиваме туризмот и земјоделството“.

()