Актуелно 30.11.2018 15:56

ТАЛАТ СЕ ОДНЕСУВА КАКО КОМАНДАНТ, НЕМА ДА МУ ДАДЕ НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ЃОРЃЕ ДА СЕ ОБРАТИ НА НАЦИЈАТА: ИВАНОВ ТРЕБА ДА СИ РЕЗЕРВИРА ТЕРМИН ЗА ГОДИШНОТО ОБРАЌАЊЕ ОТИ ИМАМЕ МНОГУ РАБОТА

ТАЛАТ СЕ ОДНЕСУВА КАКО КОМАНДАНТ, НЕМА ДА МУ ДАДЕ НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ЃОРЃЕ ДА СЕ ОБРАТИ НА НАЦИЈАТА: ИВАНОВ ТРЕБА ДА СИ РЕЗЕРВИРА ТЕРМИН ЗА ГОДИШНОТО ОБРАЌАЊЕ ОТИ ИМАМЕ МНОГУ РАБОТА

Не се знае дали оваа година претседателот на државата Ѓорге Иванов ќе го има традиционалното годишно обраќање во Собранието на Македонија, оти до сега неговиот Кабинет не побарал термин кај сообраниските служби.

Според Уставот, тој има право да се обрати, но не му е обврска.

„Ако Кабинетот на претседателот на државата на време не испрати барање кога планира да се обрати во Собранието, може за него да нема термин“, рече претседателот на Собранието Талат Џафери на брифинг со новинарите.

Собранието овој декември има засилена активност, не само поради седницата на која што се носи Буџетот за идната година, туку и поради седницата на која треба да се гласаат уставните измени согласно Договорот со Грција за промена на уставното име во Република Северна Македонија.