Актуелно 05.03.2024 12:36

Тренчевска: Брашното и маслото за јадење во 2017 беа 33 и 62 денари

Тренчевска: Брашното и маслото за јадење во 2017 беа 33 и 62 денари

Доскорешната министерка за труд и социјална политика Јован Тренчевска, која си замина со доаѓањето на техничката влада, во емисијата „Што мисли народот“ на ТВ Стар рече дека цените на брашното и маслото за јадење не поскапеле многу од 2017 до денес.

– Ги имам цените колку беа во 2017 кога дојдовме на власт и сега. Просечната цена на брашното тогаш, ова се просечни цени од Заводот за статистика,било 33 денари. Денес е 47 денари. Значи не е сто отсто поскапено, далеку е од поскапено. Маслото за јадење тогаш било 62 денари, а денес е 76 денари, рече Тренчевска.

Според поранешната министерка,во меѓувреме платите се зголемиле за 70 отсто, а пензиите за 50 проценти во текот на седумгодишното владеење. ()