Економија 29.05.2018 17:17

Трговската размена меѓу Германија и Македонија лани изнесувала 3,15 милијарди евра

Трговската размена меѓу Германија и Македонија лани изнесувала 3,15 милијарди евра

Економско-трговските релации помеѓу двете земји, можностите за нивно натамошно унапредување и поголемо искористување на потенцијалите за инвестирање во Република Македонија од страна на германски компании биле тема на разговор на средбата на министеркaта без ресор задолжена за странски инвестиции, Зорица Апостолска, со германскиот амбасадор Томас Герберих остварена вчера во Амбасадата на Сојузна Република Германија во Скопје.

Како што соопштија од Кабинетот на министерката, заеднички беше констатирано дека досегашната економска соработка меѓу двете држави е на високо ниво, за што освен одличната трговска соработка зборува и фактот дека во Македонија работат околу 200 фирми со германски капитал, во кои се вработени над 20 илјади луѓе. Германија и Македонија во 2017 година остварија трговска размена од 3,15 милијарди евра.

Амбасадорот Герберих, се наведува, потенцираше дека стабилизацијата на политичката клима, работата на реформскиот процес, особено обезбедувањето на правна сигурност се значајни фактори за германските компании да инвестираат во Македонија, и очекува дека позитивниот тренд во економските релации помеѓу двете земји ќе продолжи и понатаму.

Министерката Апостолска, се наведува понатаму, го информираше амбасадорот дека неодамна во сила стапи Законот за финансиска поддршка на инвестиции, што овозможува стимулирање и поддршка на странските и домашните компании, на еден транспарентен и недискриминирачки начин, да започнуваат нови инвестиции во земјава.

– Од страна на германскиот амбасадор и министерката заеднички беше оценето дека Германија е значaен политички сојузник на Македонија на патот на европските и евро-атлански интеграции и напредокот што го прави земјава во приближувањето кон ЕУ и НАТО, стои во соопштението.