Економија 20.02.2024 10:19

Три земји поседуваат повеќе од 50 отсто од светските резерви на ураниум

Три земји поседуваат повеќе од 50 отсто од светските резерви на ураниум

Австралија, Казахстан и Канада имаат најголем дел од достапните извори на ураниум, кои сочинуваат повеќе од 50 отсто од вкупните резерви во светот. Но, меѓу нив, Австралија е јасно истакната, со повеќе од 1,7 милиони тони откриен ураниум (28 отсто од светските резерви) во моментов, информира Кликс.ба.

Нејзиниот рудник Олимпик Дам, кој се наоѓа на околу 600 километри северно од Аделаида, е најголемото единствено наоѓалиште на ураниум во светот и исто така, интересно, четвртото по големина наоѓалиште на бакар. И покрај ова, Австралија во моментов е само четврти по големина производител на ураниум и е на петтото место во однос на производството на ураниум на сите времиња. Надвор од првите три, Русија и Намибија имаат приближно исто количество резерви на ураниум: по околу осум проценти, или приближно 470.000 тони. Јужна Африка, Бразил и Нигер исто така имаат по пет отсто од вкупните депозити во светот. Кина ги комплетира првите 10, со три отсто удел во резервите на ураниум, или околу 224.000 тони.

Забелешката за ова е дека сегашните податоци се засноваат на познатите резерви на ураниум што може да се минираат економски. Вкупната количина на ураниум во светот не е точно позната, а постојано може да се најдат нови наоѓалишта. Всушност, светските познати резерви на ураниум се зголемија за околу 25 проценти само во последната деценија, благодарение на подобрата технологија која ги подобрува напорите за истражување.

()