Економија 14.12.2023 09:10

Цел свет го мачи инфлација, само Кина дефлација

Цел свет го мачи инфлација, само Кина дефлација

Растот на Волстрит продолжува. Од дното во октомври, S&P 500 веќе закрепна 12 отсто, а за тоа време приносите на обврзниците значително се намалија, со 10-годишните државни обврзници на САД над 5 отсто. Сега приносот е 4,2%.

Во САД, инфлацијата во ноември изнесува 3,1%, мерена преку индексот на потрошувачки цени на CPI. Тоа е во согласност со прогнозите и пад од 0,1 процентен поен во однос на октомври. Базичната инфлација, која ги исклучува цените на енергијата и храната, е нешто потврдоглава и изнесува четири проценти (иако ова е прв пат од почетокот на минатата година цените на храната да пораснат помалку од општата инфлација). Бидејќи очекувањата за потрошувачката инфлација за следните 12 месеци остануваат релативно високи на 3,6 отсто, не е толку очигледно дека ФЕД навистина ќе започне циклус на намалување на стапката на пролет. Може да се случи да почекаат до летото, па дури и до третиот квартал, освен ако економијата не почне да „цивка“. Последните (ноември) податоци од пазарот на труд не го кажуваат тоа, невработеноста падна на 3,7 отсто, пишува Сибиз.

Последната седница на американската централна банка за годинава завршува во среда, по што аналитичарите ќе се обидат да фатат индиции за тоа кога ФЕД за првпат ќе ги намали каматните стапки и колку пати тоа може да се случи следната година. Во четврток ќе се состане и Европската централна банка, каде зборовите ќе бидат поважни од постапките, бидејќи не се очекуваат промени во каматните стапки (каматата на депозитите останува на 4,0 проценти), но ќе биде интересно да се слушне што ќе се случи понатаму. Инвеститорите очекуваат дека ЕЦБ ќе ги намали каматните стапки во првата половина на 2024 година. Со тоа, за секој кој има заем со променлива каматна стапка врзан за шестмесечен Еурибор, добредојдено е што јасно го достигна врвот на нешто повеќе од 4,1 отсто овој октомври и сега е 3,95 проценти.

И додека најголемите светски централни банки се борат со инфлацијата и инсистираат на рестриктивна монетарна политика (дури и Јапонците ја поставија основата за укинување на негативните каматни стапки минатата недела), Кина се бори со дефлација, која исто така не е посакувана појава во економијата. Во ноември индексот на потрошувачките цени падна за половина процент на годишно ниво, што е најмногу од врвот на епидемијата пред три години. Во октомври дефлацијата изнесува 0,2 отсто.

Сето ова бара нови мерки на Пекинг за дополнително стимулирање на економијата оптоварена со кризата со недвижностите, високата стапка на невработеност кај младите, проблемите со ликвидноста на помалите банки и опаѓањето на довербата на потрошувачите и да се спаси од негативната спирала на пад на цените. Од друга страна, точно е дека помалата кинеска побарувачка ги олади цените на суровините, вклучително и нафтата, што поволно влијае на остатокот од светот во ублажувањето на инфлацијата. ()