Економија 27.05.2024 08:03

Цените на нафтата паднаа за повеќе од 2 отсто минатата недела

Цените на нафтата паднаа за повеќе од 2 отсто минатата недела

На светските пазари, цените на нафтата паднаа за повеќе од 2 отсто минатата недела, бидејќи американската ФЕД и другите централни банки во светот би можеле да ги задржат каматните стапки на покачени нивоа подолго од очекуваното.

На лондонскиот пазар цената на барелот минатата недела падна за 2,1 отсто, на 82,12 долари, додека на американскиот пазар цената на барелот се намали за 2,8 отсто, на 77,72 долари.

Падот на цената на нафтата се должи на стравувањата на трговците дека американската централна банка би можела да ги задржи каматните стапки повисоки од очекуваното подолго од очекуваното, бидејќи новите макроекономски податоци покажаа дека инфлациските притисоци во САД и понатаму се зголемени, а пазарот на трудот останува силен.

Како резултат на тоа, изгледите за намалување на стапката на ФЕД во септември се намалени.

Намалени се и изгледите за намалување на каматните стапки во Британија, со оглед на тоа што инфлацијата во април порасна повеќе од очекуваното. Повисоките трошоци за задолжување ја забавуваат економската активност, а со тоа и побарувачката за енергетски производи.

Од друга страна, цените беа поддржани од индикации за зајакнување на побарувачката на бензин во САД во пресрет на празничниот викенд. Меморијалниот ден во понеделник го означува почетокот на сезоната на патувања во САД.

Побарувачката на бензин го достигна највисокото ниво од ноември минатата недела, објави во средата одделот за енергетика, поддржувајќи ги цените на нафтата бидејќи американските возачи сочинуваат околу една десетина од глобалната побарувачка на нафта, а претстојната сезона на возење е столб на нејзиното закрепнување, пишуваат аналитичарите на ANZ. Забелешка. .

Вниманието на трговците сега е свртено кон состанокот на врвните производители од Организацијата на земјите извознички на нафта (ОПЕК) и група нејзини сојузници, каде се очекува да се одлучува за производството.

ОПЕК + моментално ги намалува испораките за 2,2 милиони барели дневно за да ги стабилизира цените, а повеќето аналитичари очекуваат овие намалувања на производството да продолжат барем до крајот на септември.

Главно поради геополитичките тензии на Блискиот Исток, од почетокот на годината цената на нафтата на лондонскиот пазар порасна за околу 6 отсто, а на американскиот пазар за околу 7 отсто.