Економија 06.03.2024 09:50

Цените на златото го продолжија рекордниот поход

Цените на златото го продолжија рекордниот поход

Цените на златото пораснаа во вторникот откако фјучерсите на благородниот метал достигнаа нови рекорди во претходните две сесии – а аналитичарите сметаат дека релито ќе трае најмалку и во втората половина од годината.

Априлскиот договор за злато се затвори над 2.100 долари за унца за прв пат во понеделникот и се зголеми за 0,37% на 2.134,2 долари во 13:15 часот во Лондон. Спотот со злато се тргуваше за 0,7% повисоко на 2.129 долари, иако набљудувачите на пазарот забележуваат дека во реални услови, приспособено на инфлацијата, златото е далеку под минатите врвови.

Во белешката во понеделникот, аналитичарите на Citi се опишаа себеси како „среднорочно оптимисти за златото“, нарекувајќи ја шансата од 25 отсто златото во просек да достигне рекордни 2.300 долари за унца во втората половина. Нивното основно сценарио останува на 2.150 американски долари, а тие го повторија повикот на „џокер“ за тргувањето да достигне 3.000 долари во следните 12 до 16 месеци.

Citi го опишува златото како развиена пазарна „ограда за рецесија“ и гледа зголемен опасен ветер од неизвесноста околу американските избори во ноември.

Аналитичарите од Беренберг, исто така, во понеделникот забележаа дека победата на Доналд Трамп на изборите ќе обезбеди „огромна позитива за златото“, со дополнителна безбедносна поддршка во услови на нестабилност околу тековните војни во Украина и Газа.

Како резултат на тоа, тие гледаат импулс за акциите поврзани со златото, за кои велат дека неодамна се „откачиле од основната стока“ и покрај неодамнешните речиси рекордни цени.

„Ова во голема мера е резултат на подобрите од очекуваните економски перформанси на САД, како и на упорниот непријателски став на американската централна банка кон монетарната политика“, велат тие.

Повисоките каматни стапки генерално се поврзани со падот на златото, бидејќи средствата со повисоки приноси стануваат поатрактивни, со неодамнешните добивки на цените кон крајот на 2023 година и последните денови поттикнати од очекувањата за намалување на стапката од страна на Федералните резерви.

Од друга страна, златото често се смета за безбедно засолниште во време на економски стрес. Средствата што не даваат принос исто така се сметаат за солиден облог кога приносите се потиснати од агресивната монетарна политика – како што се намалувањата на стапките и стимулацијата. Добивките на златото во последните две сесии се поврзани со поцврсти облози за намалување на стапката во јуни од страна на ФЕД.

Пазарните цени покажуваат 55% шанса за намалување од 25 базични поени во јуни, според алатката FedWatch на CME. ()