Економија 25.01.2024 14:46

Централната банка на Турција ја зголеми референтната каматна стапка на 45 отсто

Централната банка на Турција ја зголеми референтната каматна стапка на 45 отсто

Почнувајќи од јуни 2023 година, банката ја зголеми референтната каматна стапка за вкупно 3.650 базични поени.

Сегашното ниво на домашна побарувачка, постојаната инфлација во услужниот сектор и геополитичките ризици, исто така, вршат притисок врз растот на инфлацијата во Турција, според веб-страниците на банката.

Сепак, неодамнешните податоци покажуваат дека домашната побарувачка во Турција се намалува, бидејќи монетарното заострување се одразува на финансиските услови, а забележани се и некои други позитивни сигнали, се вели во соопштението на банката.

Централната банка на Турција најави продолжување на рестриктивна монетарна политика со цел да се потисне инфлацијата во земјата и нагласи дека последиците од монетарното заострување ќе забележат дури по одреден временски период.

Комитетот за монетарна политика на банката и натаму внимателно ќе ги следи индикаторите за инфлацијата и одлучно ќе ги искористи сите инструменти со кои располага за да ја постигне својата главна цел, а тоа е стабилноста на цените, се заклучува во соопштението.

Годишната стапка на инфлација во Турција во декември порасна на 64,77 отсто од ноемвриските 62 отсто, соопшти Турскиот институт за статистика – Туркстат.