Економија 23.05.2018 12:44

Турската лира паѓа

Турската лира паѓа

Анкара, 23 мај 2018  – Турската лира денеска падна на ниво од 4,76 лири за еден долар,
со што загуби над 20 проценти од својата вредност од почетокот на годината.
– Се поважно станува Турската Централна банка да преземе сериозен чекор, изјави турскиот
монетарен аналитичар Енвер Еркан.


Една од причините за падот на лирата е загриженоста за монетарните и економските политики
на претседателот Реџеп Тајип Ердоган, за кого се очекува да победи на претстојните јунски
избори. Ердоган ги прогласи каматните стапки за зло, што предизвика загриженост во
финансискиотсектор.