Економија 26.01.2024 10:01

Турција ги зголеми каматните стапки на 45 отсто и најави крај на зголемувањето

Турција ги зголеми каматните стапки на 45 отсто и најави крај на зголемувањето

Турција ги зголеми каматните стапки на 45 отсто, бидејќи креаторите на политиката сигнализираа крај на осуммесечната кампања на големи зголемувања на трошоците за задолжување, а долготрајната инфлаторна криза во земјата се очекува да се намали оваа година.

Турската централна банка во четвртокот ја зголеми референтната каматна стапка за 2,5 отсто, во согласност со очекувањата. Тоа беше осмо зголемување на трошоците за задолжување од јуни, пишува Фајненшл тајмс.

Комитетот за креирање политики на централната банка рече дека иако инфлацијата остана близу 65 отсто и може да се зголеми во наредните месеци, „неодамнешните показатели сугерираат дека домашната побарувачка продолжува да се ублажува во согласност со проектираниот дезинфлациски процес бидејќи монетарното затегнување се одразува на финансиските услови“.

Централната банка соопшти дека е постигната монетарната сила потребна за воспоставување стапка на дезинфлација и тоа ниво ќе се задржи се додека е потребно. Потегот на централната банка е последниот знак дека турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган, кој еднаш ги нарече високите каматни стапки „мајката и таткото на секое зло“, направи остар пресврт кон конвенционалната економска политика по неговиот реизбор.

Централната банка, на чело со поранешниот банкар на Голдман Сакс, Хафизе Гаје Еркан, рече дека инфлацијата може да се искачи над 70 отсто до летото, но потоа брзо да се олади на 36 отсто до крајот на годината. Голдман Сакс соопшти претходно овој месец дека очекува инфлацијата да падне побрзо оваа година отколку што очекува централната банка, проценувајќи дека ќе биде 33 проценти.