Актуелно 30.05.2018 13:43

Uber предвидува такси сервис со летечки возила

Uber предвидува такси сервис со летечки возила

Uber го претстави најновиот концепт на летечко возило. Леталото, што компанијата ќе го искористи како дел од воздушниот такси-сервис, којшто треба да биде ставен во функција до 2023 година, е комбинација од авион и хеликоптер, пишува TheVerge. Џеф Холден извршниот директор на Uber во интервју за CbsNews, рече дека програмата треба да биде
“пријателска за заедницата” и дека сѐ уште се наоѓа во фаза на дизајнирање. Овие превозни средства ќе бидат електрични, а според компанијата ќе летаат на надморска височина од
1.000 до 2.000 метри. Uber предвидува такси сервисот да вклучува илјадници летечки возила, а ќе има 200 полетувања и слетувања секој час. Леталото првично ќе биде прво пилотирано од луѓето, но на крајот ќе лета самостојно. Компанијата потпиша и договор со НАСА за да создаде сосема нов систем за контрола на летање за да управува со овие летачки возила.