Актуелно 06.12.2023 10:13

Угостителите стравуваат за својот бакшиш – ќе треба ли да плаќаат данок за наградата?

Угостителите стравуваат за својот бакшиш – ќе треба ли да плаќаат данок за наградата?

Земјите од регионот се цврсто решени да ги оданочуваат таканаречените подароци од задоволните клиенти во кафеаните. По Бугарија и Хрватска, слични идеи се вртат и во Србија и во Република Српска.

Во Македонија засега бакшишот е оставен на добрата волја на гостите, иако имаше идеи тој да биде пресметан во цената на услугата.

Оданочувањето на бакшишот е мерка која се наметнува како дел од борбата против сивата економија и избегнувањето на даноците. Според некои проценки, во регионот се заработуваат милиони евра само од бакшиш, кои не се пријавуваат и не се оданочуваат.

Затоа, некои земји одлучуваат да го третираат бакшишот како дел од платата на вработените во угостителството, и да наплатат данок на приход во зависност од висината на бакшишот.

Оваа мерка, меѓутоа, не сакаат да ја прифатат ниту угостителите, ниту вработените во оваа област.
Тие сметаат дека бакшишот е доброволен и неформален начин на наградување за добрата услуга, и дека не треба да биде предмет на оданочување.

„Воведувањето на бакшишот како задолжителен во фискалната сметка е долгогодишна желба на угостителите, а ваквата најава за евентуално оданочување на бакшишот би предизвикала бунт во угостителството”, брифираат од Здружението на угостители.

Оттаму додаваат дека ваквата мерка нема да им се допадне на вработените во угостителството, кои често зависат од бакшишот за да ги покријат своите трошоци.

„Поделбата на бакшишот е најслаткиот дел во вечерта за еден угостител, а ако тоа се скрати, тогаш ќе преовладее големо незадоволство”, вели Велимир Стојановиќ, конобар кој веќе 30 години работи во врвни ресторани и хотели.

Тој вели дека бакшишот е начин на комуникација помеѓу гостите и вработените, и дека тој го мотивира да работи подобро и да ги задоволи очекувањата на клиентите.

Слично мисли и Михаела Марковска, келнерка која работи во познат скопски бар.

Таа открива дека во една вечер се случува да заработи и до 2.000 денари бакшиш, а тоа значително ја зголемува нејзината плата.

„Бакшишот е дел од нашата култура, и не треба да се мешаат политиката и даноците во тоа. Гостите треба да одлучуваат колку сакаат да дадат, а не да им се наметнува”, вели таа.

Засега, во Македонија нема конкретни најави за оданочување на бакшишот, но се очекува дека оваа тема ќе биде актуелна во иднина, особено ако се зголеми притисокот од Европската Унија за построго фискално регулирање на угостителството. ()