Економија 06.12.2023 09:15

Уште еден фармацевтски гигант влегува на пазарот за лекови за слабеење

Уште еден фармацевтски гигант влегува на пазарот за лекови за слабеење

Фармацевтскиот гигант Рош прифати да го преземе производителот на лекови за слабеење Carmot Therapeutics за 2.7 милијарди долари.

Со тоа оваа компанија се придружи на листата на оние кои сакаат да ги предизвикаат Novo Nordisk и Eli Lilly, пренесува Ројтерс.

Carmot прави инјекција која се зема еднаш неделно и се вика CT-388. Откако ја помина првата фаза, лекот е спремен за тестирање на луѓе во втората од трите фази. Тереза Грем од Рош изјави дека ова се прави за лансирање на пазарот во 2030 година.

Компанијата е амбициозна за да има лек по евтина цена, било да се користи самостојно или во комбинација со друг лек. И другите компании се борат за пазарот кој се смета дека ќе вреди 200 милијарди долари. АстраЗенека минатиот месец за 2 милијарди долари ги купи правата за експерименталната пилула на кинескиот Eccogene. Lilly во јули го купи Versanis за 1,93 милијарди долари, пренесува Бонитет. ()