Живот 02.05.2018 11:07

Утре започнува Саемот на книгата – попусти до 70 проценти

Утре започнува Саемот на книгата – попусти до 70 проценти

Промоции, дружења со автори, семинари и други настани ќе бидат дел од годинашното јубилејно 30. издание на Саемот на книгата што почнува утре и ќе трае до 9 мај.

Саемот ќе се одржува во ВИП арена Борис Трајковски, го организира Скопски саем, а е под покровителство на Министерството за култура.

Најавено е учество на околу 70 издавачки куќи од Македонија и од регионот: Србија, Црна Гора, Косово, Албанија.

Покрај изложбено-продажниот дел, предвиден е посебен простор за т.н. Промотивен центар каде ќе се одвиваат настаните. Дел од програмата на Промотивниот центар е и доделувањето на наградите во организација на Македонската асоцијација на издавачи (МАИ) што е закажано за сабота, 5 мај во 18.00 часот, како и доделувањето на награди организирано од Здружението на издавачите и книжарите на Македонија (ЗИКМ) што ќе биде во вторник, на 8 мај во 19.00 часот.

Сите што ќе го посетат Саемот на книгата ќе можат да ги проследат промоциите кои ги организираат издавачките куќи на своите штандови, да ги видат сите нови наслови, но и да набават книги со големи саемски попусти до 70 отсто.

За подобар пристап до Саемот, на барање на Скопски саем, ЈСП воведе две нови автобуски линии од различни краеви на Скопје со број 100/1 и 200/1 кои ќе водат до ВИП Арена „Борис Трајковски”, а влезот за сите групни, организирани посети на ученици ќе биде бесплатен.

Работното време на Саемот е од 10:00 до 20:00. Цената на редовната влезница изнесува 30 денари.