Актуелно 19.09.2023 10:10

Ве бидува за правење ајвар или мармалад? Сега е време да заработите!

Ве бидува за правење ајвар или мармалад? Сега е време да заработите!

Со пристигнувањето на есента, многу граѓани одлучуваат да ги искористат плодовите на природата и да си направат зимница. Но не сите имаат време, желба или услови да се занимаваат со оваа активност. Затоа, некои луѓе гледаат на правењето зимница како можност за дополнителна заработка и почнале да продаваат тегли преку социјалните мрежи.

Една од нив е и Соња М., која живее во Скопје и работи како учителка. Таа вели дека секогаш сакала да прави зимница, но не само за себе, туку и за другите.

„Имам голема градина каде што одгледувам разни зеленчуци и овошје. Секогаш ми било задоволство да правам ајвар, слатко, компот, мармалад, салца и други продукти. Но не можев да ги потрошам сите, па решив да ги понудам на социјалните мрежи и да ги продадам“, раскажува Соња.

Таа додава дека интересот е голем и дека има многу нарачки од целата земја.

„Граѓаните сакаат да се хранат со домашна храна за која знаат дека не содржи адитиви. Јас им гарантирам дека сите мои продукти се направени од свежи и квалитетни состојки, без конзерванси и вештачки бои“, кажува нашата соговорничка.

За тегла домашен ајвар таа бара 500 денари, слаткото од смокви го цени 320 денари, компот од ананас продава за 180 денари, мармалад од сливи за 320 денари, домашна салца за 130 денари.
Таа вели дека цените не се превисоки, бидејќи производството на зимницата бара многу труд и материјали.

„Јас не го правам ова само за пари, туку и поради лично задоволство. Ме радува кога луѓето ми велат дека им се допаѓа мојата зимница и дека ќе нарачаат повторно“, посочува Соња.

Според нејзините пресметки, таа во просек заработува околу 1.000 евра за од продажбата на зимницата во текот на есенските месеци.

Ваквите примери покажуваат дека правењето и продавањето зимница може да биде можност за супер есенска заработка. Но тоа не значи дека секој може да го направи тоа.

За да бидете успешни, потребно е да имате вештина, квалитет, но и да влевате доверба кај купувачите. Ако ги исполнувате овие услови, можете да се обидете да го претворите своето хоби во бизнис.