Актуелно 22.01.2024 12:07

Високите сметки за парно и за струја ги шокираа граѓаните

Високите сметки за парно и за струја ги шокираа граѓаните

Со почетокот на новата година, многу граѓани и компании се соочија со непријатно изненадување – значително повисоки сметки за парно и за струја.

Ова предизвика незадоволство и жалби од страна на потрошувачите, кои бараат објаснување и ревизија на цените.

Една мала фирма од Скопје чиј сопственик сакаше да остане анонимен, ни испрати две сметки за парно, една од ноември и една од декември, на кои може да се забележи дека износот на фактурата е двојно повисок. Односно, ако досега плаќале по 2.000 денари месечно за парно, декемвриската сметка им е двојно повисока, односно изнесува 4.500 денари.

Слична ситуација е и со сметките за струја, за кои граѓаните се жалат дека се повисоки од вообичаено.

Новиот ценовник за струјата стартуваше од јануари, а веќе сите домаќинства имаат и дневна евтина тарифа, која освен во ноќните часови, ја користат и во текот на денот, од 13 до 15 часот. Идејата беше на тој начин да се намалат сметките за струја за граѓаните.

Од друга страна, од ЕВН и од ЕСМ, кои се одговорни за снабдувањето со парно греење и струја, не добивме одговори за причината за високите сметки.

Државната ЕСМ освен со струја, од лани ги снабдува домаќинствата и со топлинска енергија. За цените да останат ниски, државата ги субвенционира сметките, а за тоа граѓаните имаат увид во самите фактури.

Во продолжение, ви пренесуваме дел од изјавите на граѓаните кои се жалат на високите сметки за парно и струја, кои ги споделуваат на социјалните мрежи или со нашите новинари:

„Ова е неверојатно! Сметката за струја ми е 500 евра, а досега плаќав околу 150 евра. Како може да се случи ова? Јас се греам на струја, но не сум го менувал начинот на греење. Не знам како ќе ја платам оваа сметка, јас имам само 500 евра плата. Ова е чиста кражба!”.

„Јас сум пензионер и живеам сам. Сметката за парно ми е двојно повисока од претходната. Не разбирам зошто, јас не сум го менувал термостатот. Од каде да најдам пари да ја платам оваа сметка? Јас имам само 200 евра пензија. Дали владата сака да нè истреби?”

„Ова е срамота! Сметката за струја ми е 1.500 денари, а јас се греам на дрва. Како може да биде ова? Јас не користам никакви електрични уреди, освен фрижидерот и телевизорот. Ова е злоупотреба. Тие нè гледаат како овци за стрижење. Нема да ја платам оваа сметка, нека ме исклучат од мрежа!”

„Јас сум вработен во една мала фирма и сметката за парно ни е двојно повисока од ноемвриската. Не можам да верувам дека ова се случува. Ние сме во економска криза, имаме малку работа и приходи, а сега треба да плаќаме и повисоки сметки за греење. Ова е неправедно и неодржливо. Бараме објаснување и ревизија на цените”.

Ова се само некои од многуте примери за незадоволството и револтот на граѓаните и компаниите поради високите сметки за парно и за струја.

Ние ќе продолжиме да го следиме овој проблем и да ви информираме за секој нов развој на настаните. ()