Живот 12.03.2021 13:28

ВИСТИНАТА ЗА КИКИРИКИТЕ: Ги јадете често, без да знаете што му прават на вашиот организам!

ВИСТИНАТА ЗА КИКИРИКИТЕ: Ги јадете често, без да знаете што му прават на вашиот организам!

Нема да верувате кога ќе прочитате колку корист може да ви донесат само 50 грама кикирики дневно.
Кикириките потекнуваат од Јужна Америка и припаѓаат на семејството мешунки, исто како гравот, грашокот или сојата.

Имаат одличен вкус и се богати со масти, протеини и други здрави хранливи материи. Кикириките се добар извор на протеини и имаат голема содржина на есенцијални витамини, минерали и растителни соединенија.

Придобивките од кикиритките се различни, затоа дефинитивно треба да се додадат во списокот на дневна исхрана. Сепак, поради високата содржина на маснотии и калории, со кикиритки не треба да се претерува.

Овие 12 својства на кикириките ни даваат многу придобивки за здравјето и за убавината.

Добри се за здравјето на срцето

Меѓу придобивките за здравјето на луѓето, се чини дека оваа е најпозната. Благодарение на високите нивоа на мононезаситени и поли незаситени масти, кикириките можат да го одржат човечкото срце здраво.

Особено, олеинската киселина во кикириките може да го намали лошиот холестерол (ЛДЛ) во крвта и да го зголеми добриот холестерол (ХДЛ).

Затоа, кикириките се во можност да спречат мозочен удар и коронарни заболувања со зголемување на здрави липиди во крвта.

Ја јакнат енергијата

Една од најзабележителните придобивки од кикириките за здравјето на луѓето е унапредување на енергијата. Ова е сосема разбирливо затоа што кикириките содржат многу витамини и минерали, антиоксиданти и хранливи материи, кои самите по себе се одличен извор на енергија.

Помага при губење на тежината

Кикириките се проучувани во однос на одржувањето на тежината. Бидејќи имаат многу калории и маснотии, кикириките не влијаат на растот на килограмите, и затоа консумирањето на овие мешунки ќе ви помогне да се одржи виталноста и да се спречи дебелината.

Борба против карцином

Полифенолните антиоксиданти присутни во кикиритки се корисни за спречување на рак на желудник, бидејќи тие помагаат да се намали производството на канцерогени нитрозамини.

Од друга страна, мешунките како кикиритките имаат висока содржина на бетаситостерол, кој претставуа заштита од карцином со природно спречување раст на туморот. На овој начин, сите оние кои јадат кикирики барем двапати неделно, можат да го намалат ризикот од карцином на дебелото црево за 2,758 проценти.

Спречуваат камења во жолчката

Се проценува дека жолчните камења погодуваат помеѓу 10 и 25 проценти од возрасните ширум светот. Честата потрошувачка на кикиритки може значително да го намали ризикот од жолчни камења. Според студиите, само 30 грама кикирики на ден можат да помогнат да се намали ризикот од овој феномен за дури 25 проценти.

Ја подобруваат меморијата

Кикириките честопати се нарекуваат и „храна за мозокот“ затоа што содржат витамин Б3, кој е одличен за функцијата на мозокот, како и за подобрување на меморијата. Исто така, содржат флавоноид наречен ресвератрол, кој може да го подобри протокот на крв во мозокот за околу 30 проценти.

Борба против депресија

Серотонинот е хемикалија која е важна за мозокот и помага во регулирање на расположението. Несоодветното лачење на оваа хемикалија резултира со депресија. За среќа, аминокиселината триптофан во кикириките може да помогне во ослободување на серотонин, и затоа кикириките се способни да ја победат депресијата.

Ја поддржуваат бременоста и го штитат фетусот

Кикириките се сметаат за добар извор на фолна киселина, што е важно за жените за време на бременоста. Според истражувањето, жените кои консумираат 400 грама од оваа киселина пред и во раните фази на бременоста, се изложени на многу помал ризик да имаат бебе со одредени невролошки проблеми.

Конзумирањето кикирики за време на бременоста исто така го намалува ризикот од некои вообичаени алергиски заболувања како астма кај деца.

Спречуваат Алцхајмерова болест

Многу студии покажуваат дека консумирањето намирници богати со ницин, како што се кикиритките, можат да го намалат ризикот од заболување од Алцхајмерова болест за околу 70 проценти. Само четвртина чаша од овој плод претставува четвртина од дневниот внес на ниацин.

Ја прават кожата светла и затегната

Состојките во кикиритките ја одржуваат кожата блескава и светла. Покрај тоа, диеталните влакна од ова растение помагаат да се ослободи телото од вишок токсини, правејќи ја кожата беспрекорно мека и светла. Од друга страна, со својата содржина на магнезиум, кикириките можат да ги смират нервите, крвните садови и мускулите со цел да го забрзаат протокот на крв во кожата.

Го спречуваат опаѓањето на косата

Меѓу придобивките кои кикиритките ги имаат за убавината е и спречувањето на опаѓање на косата. Благодарение на витаминот Ц, кој е корисен за зголемување на производството на колаген, кикириките можат да го спречат опаѓањето на косата. Исто така, ларгининот во кикириките е состојка што се користи во многу третмани за ќелавост, додека омега 3 масните киселини можат да ги зајакнат фоликулите на влакната и целокупниот раст на косата.

Ги спречуваат брчките и стареењето

Предвремените знаци на стареење, како што е промената на бојата, брчките и намалената еластичност на кожата, спаѓа во еден од најголемите козметички проблеми. За среќа, кикириките имаат значителна количина на витамин Ц, што е неопходно за производство на колаген. Во суштина, колагенот е важен за да ги одржува тетивите, ‘рскавицата и кожата здрава. Така, потрошувачката на кикиритки ја подобрува цврстината на кожата, како и нејзината еластичност и свежина.