Мозаик 15.11.2018 18:10

Вистински лидер

Вистински лидер

Малкумина можат навистина да бидат лидери во вистинска смисла на зборот и затоа малкумина успеале. Да се биде вистински лидер значи да ги сака и почитува своите подредени. Така и тие ќе го сакаат него.

Самодовербата е таа што произлегува од лидерот и се проширува на целиот тим. Кога најтесното опкружување, ќе ти покаже дека верува во тебе, па уште кога тоа верување произлегува од него, тогаш се чувствуваш како да си на врв на светот и влегуваш на своето работно место сосем релаксиран и подготвен да дадеш сè од себе за да ги извршиш успешно дневните обврски.

Лидерот треба да создаде победничка атмосфера околу себе и вработените ќе сфатат дека треба да веруваат во победата и во дофатувањето на поставената цел, но и доколку не ја остварат, да прифатат дека моменталниот неуспех е само еден чекор до успехот. И нема ништо поубаво од остварување на замисленото. Нема ништо поубаво од тоа да си свесен дека си дел од успехот на колективен тим. И нема ништо поубаво од тоа да знаеш дека менаџерот ти верува. Тогаш се чувствуваш сигурен во своите способности и сè оди напред.

Лидерот е потпора и сигурност. Вистинскиот лидер е оној што е способен да те разубеди дека можеш СÈ да направиш. И успехот доаѓа. Она што некогаш се нарекуваше невозможно, со помош на лидерот, сега се оствари.