Актуелно 01.04.2021 01:30

Власта намерно дозволува голем пик со кратко траење: Пикот на умирање ќе биде достигнат околу 20- ти април со над 50 смртни случаи дневно!

Власта намерно дозволува голем пик со кратко траење: Пикот на умирање ќе биде достигнат околу 20- ти април со над 50 смртни случаи дневно!

31.03.2021. Речиси точно до последната цифра беше совпаѓањето на денешниот број на новодијагностицирани, 1.511, со вчера прогнозираниот центар на интервалот 1.502 +/-160 (на четвртиот дијаграм). Продолжува зголемувањето на дневните бројки но со се помало забрзување. Всушност големите бројки ја прават паниката, а не самата преносливост (ефективниот репродукционен број, којшто денеска е проценет на Rt = 1,12 ± 0,41).

Доколку сега би имале тотален 96 часовен локдаун и бројките би ги намалиле на помалку од 400, растот би бил сосема постепен и бавен, но вака, утрешните бројки се директен резултат на денешните големи бројки, помножени со факторот на раст (којшто е во врска со Rt и деновиве изнесува 1,015 – на третиот дијаграм), се разбира и под влијанието на денот во неделата.

Повеќе од очигледна е страгијата на нашите здравствени власто да не го сопираат заразувањето, туку преку негово форсирање да ја зголемуваат прележаноста (прокуженоста) и така бројките спонтано да се намалат. Знаат дека никој ништо не им може, па можат да си го дозволат луксузот на неодговорно и непромислено однесување. Процениле дека е подобро голем пик со кратко траење, отколку понизок, а развлечен пик – обратно од она во што не убедуваа на почетокот на епидемијата и што е поправилно.

Инаку, денеска во еден ден се поставени неколку рекорди на епидемијата: најголем дневен број на новодијагностицирани (1.502), највисок седумдневен просек на новодијагностицирани (1.114, портокаловата линија на првиот дијаграм), но исто така и највисок седумдневен просек на дневниот број на починати (33,7, зелената линија на вториот дијаграм), со што е соборен и рекордот од 27.11.2020. Пикот на умирањето во ноемврискиот бран беше достигнат 10 дена по пикот на заразувањето, што значи дека пролетниот пик на умирањето ќе биде достигнат околу 20.04.2021, десетина дена по предвидениот пик на заразувањето, којшто најрано би настапил околу 10.04.2021. Бројките се уште отсега високи, па е многу веројатно дека во некои денови во втората половина од месецот ќе има и преку 50 смртни случаи.

Што може тогаш да се каже за изјавата на ВФ (или ЖК беше тоа – веќе не вреди ни да се слушаат нивните изјави, ниту да се сфатат сериозно) дека пикот бил блиску и дека сега било доцна да се преземе нешто? Кога на 29.01.2021 им беше кажано дека доаѓа британскиот сој, тогаш им беше пак рано.

Вчера рековме дека и намалувањето на бројките ќе биде долготрајно, односно ќе има уште многу смртни случаи до летото. Значи, никогаш не е доцна за акција. Бадијала е сега да се коментираат задоцнетите, бесмислени и штетни реакции од властите, единствено може да им се упати порака до граѓаните да внимаваат што прават, затоа што допрва доаѓа најлошото, а нема кој да ги заштити.

(ФБ статус на Д-р Дејан Трајковски, професор од Техничкиот факултет во Битола)