Економија 02.02.2024 09:08

Во Германија сè уште непополнети 700.000 работни места

Во Германија сè уште непополнети 700.000 работни места

Германскиот пазар на труд веќе ќе пропаднеше без странски работници, а минатата година најголем број нови вработени дојдоа од земји надвор од Европската унија, пред се Украина и Индија, објави Федералната канцеларија за вработување во Нирнберг.

„Во периодот од јуни 2022 до јуни 2023 година, 53.000 Украинци се вработиле во Германија, а во исто време 24.000 Индијци“, вели Андреа Налес, директорка на Федералната служба за вработување, пишува Пословни дневник.

Таа рече дека лани најголем број од оние кои се вработиле во Германија се од некоја од земјите надвор од Европската унија.

„Тој тренд ќе продолжи и во иднина“, рече Налес, посочувајќи на демографската состојба во Германија, но и на фактот дека се помалку граѓани од новите земји на Европската унија доаѓаат да работат во Германија.

Сè помалку луѓе се способни за работа

Тие се соочуваат и со демографски проблеми и со намалување на бројот на работоспособни граѓани“, рече Налес.

И покрај благото зголемување на стапката на невработеност, во Германија се уште има 700.000 непополнети работни места.

„Оние кои моментално немаат работа, без разлика дали се староседелци или имигранти, ќе биде се потешко и потешко да најдат работа. Затоа што најчесто се работи за луѓе кои се постари или кои немаат никакви квалификации“, рече Налес.

Сојузниот министер за труд Хубертус Хајл исто така изјави дека рекордниот број вработени во Германија е директно поврзан со имиграцијата.

„217.000 вработени повеќе од пред една година се само на сметка на имигрантите надвор од Европската унија“, рече Хејл за време на дебатата во Бундестагот.

Во Германија во моментов има 2,8 милиони работоспособни луѓе без постојано вработување, што одговара на стапка од 6,1 отсто. ()