Актуелно 24.01.2024 10:08

Во март ќе скокне цената на сувомесните производи?

Во март ќе скокне цената на сувомесните производи?

Поради африканската чума, производството на свежо свинско месо во Македонија е намалено за повеќе од 20%, а цената на свињите на добиточните пазари порасна на 280 денари за килограм.

Недостигот од овој вид месо се надополнува со увоз од Србија, но и тој е со повисока цена и нестабилна достапност.

Од март или од април се очекува да порасне цената и на сувомесните производи, ако Владата не ги тргне увозните давачки, предупредуваат од месната индустрија.

Преработувачите на свинско месо велат дека поради болеста и на европскиот пазар има недостиг на замрзнато месо, па цената на овој вид суровина за нив на берзите редовно расте, што влијае и на крајната цена на нивните производи.

Од друга страна, државата ги задржува царините за увоз на смрзнато свинско месо, иако знае дека домашното производство на свежо свинско месо од година во година се намалува, а годинава мора да увезува вакво месо поради последиците од свинската чума.

Оваа ситуација ќе има негативни последици за потрошувачите, кои ќе мора да плаќаат повисоки цени за свинско месо и сувомесните производи, или да ги заменат со други видови на месо.

Исто така, ова ќе влијае и на економијата, бидејќи ќе се намали приходот од извозот на месни производи, а ќе се зголеми трошокот за увозот на суровини.

Затоа, од месната индустрија бараат од Владата да преземе мерки за поддршка на домашните производители на свинско месо, да ги отстрани или намали царините за увоз на смрзнато месо, и да ги заштити интересите на потрошувачите и преработувачите.

Исто така, бараат од државата да ги спроведе препораките на Европската комисија за превенција и контрола на африканската чума, која може да предизвика големи загуби во животноводството и да ja загрози безбедноста на храната.

Б.З.М. ()