Мозаик 15.10.2018 23:39

Во Полска пронајдени коски од дете стари илјадници години

Во Полска пронајдени коски од дете стари илјадници години

При археолошки ископувања во Темната пештера во провинцијата Малополското Војводство во јужна Полска, откриени се останки на дете неандерталец, стари над 100.000 години.

Останките се и официјално, најстарите откриени на територијата на оваа држава. Според Павел Валде-Новак, професор во Јагелонскиот Универзитет во Краков, археолозите установиле дека наодите, односно коски од рака, се од седумгодишно дете, и биле глодани од поголема птица.

Претходно, за најстари во Полска се сметаа три заба од пред 50.000 години.