Економија 06.12.2023 12:53

Во Шпанија запленeти 260.000 литри лажно маслиново масло

Во Шпанија запленeти 260.000 литри лажно маслиново масло

Шпанската цивилна гарда и италијанските карабинери со помош на Европол спроведоа акција во која беа уапсени 11 лица и запленети се над 260.000 литри маслиново масло непогодно за консумирање. Европол посочи дека фалсификувањето на екстра девственото маслиново масло е вообичаена практика, поради што борбата против него е приоритет, особено во земјите на производство.

Истражителите откриле дека криминалците користеле таканаречено „лампанте масло“, лоша варијанта на маслиново масло, за да го разредат својот производ. Маслиновото масло „лампанте“ се карактеризира со висока киселост, непожелен вкус и исклучително непријатен мирис, поради што не е погодно за консумирање.

Европол објаснува дека комбинацијата на различни фактори, како што се општата инфлација на цените, намаленото производство на маслиново масло и зголемената побарувачка, создале плодна почва за лажни производители.

Мешањето на маслиново масло за потрошувачка со алтернативи со понизок квалитет им овозможи на криминалците да понудат конкурентни цени кога влегуваат во легални синџири на снабдување. Меѓутоа, ваквата незаконска практика може да предизвика ризик за јавното здравје, но и да ја поткопа довербата на потрошувачите и со тоа да има дополнителни економски последици.

Шпанските и италијанските иследници пребарале повеќе локации. Така, околу Сиудад Реал во централна Шпанија се уапсени 11 осомничени и запленети 12 барели со 260.000 литри фалсификувана масло. Полицајците заплениле и четири возила и 91.000 евра во готовина, како и дигитални и физички докази.

Во италијанските провинции Сицилија и Тоскана, истражителите извршија проверка на три фабрики за кои постои сомневање дека се вклучени во нелегални активности. Прибавени се повеќе документи и списоци на клиенти, подигнати се мостри, а една компанија е казнета поради неправилно означување на производите. ()