Живот 06.12.2023 10:58

YouTube воведува интересен новитет, но не сите се воодушевени од промените

YouTube воведува интересен новитет, но не сите се воодушевени од промените

Пред месец и половина YouTube претстави повеќе од 20 нови опции и надградби за својот видео сервис. Една од овие новини, за која досега не се зборува, е промената на начинот на прикажување на прегледите и лајковите на видеата. Досега корисниците се навикнати овие бројки да бидат статични, односно секогаш кога ќе отворите видео, под него ќе видите податоци за бројот на прегледи, како и за бројот на лајкови што ги добил, но овие бројки не би се менувале во текот на репродукција.

Компанијата започна со тестирање на нов, динамичен приказ за следење на овие податоци, така што бројот на прегледи и лајкови се менува во реално време. Засега оваа опција се тестира само кај дел од корисниците, додека некои се достапни од октомври, но за тоа до сега не се пишуваше. Неодамна динамичниот бројач на прегледи и лајкови стана достапен за многу поголем број луѓе, па за него почнаа да пишуваат и технолошките медиуми. Овие бројки се менуваат и кога видеото е паузирано, а бројачот се прикажува на веб-верзијата на YouTube, како и на апликациите за мобилни уреди напојувани од Android, како и за телефоните и таблетите на Apple.

На многу луѓе ќе им биде интересен овој метод на броење прегледи и бројот на корисници кои им дадоа палци на луѓето, но не сите се ентузијасти. Еден корисник на Редит коментираше дека анимациите на таков постојан број се менуваат додека гледа видео го вознемируваат и му го расипуваат искуството на гледање, а слични коментари имаа и некои други корисници на кои оваа опција им стана достапна.

Технолошките компании често тестираат нови функции пред тие функции да станат достапни за сите корисници. Иако можеме да очекуваме дека бројачот на прегледи и лајкови на видеото ќе стане достапен за сите корисници на овој видео сервис, со оглед на тоа што ниту медиумите, ниту корисниците се толку ентузијасти, постои можност YouTube на крајот да се откаже од него или да се случи така што бројачот ќе биде достапен само како опција што корисниците можат сами да ја активираат ако сакаат, а не да се активира автоматски.