Економија 28.09.2023 11:17

ЗАПАДЕН БАЛКАН МЕЃУ ПОЛИТИКАТА, ЕКОНОМИЈАТА И ЕУ: Отстранувањето на бариерите е заеднички сон на сите земји, но колку е тоа реално?

ЗАПАДЕН БАЛКАН МЕЃУ ПОЛИТИКАТА, ЕКОНОМИЈАТА И ЕУ: Отстранувањето на бариерите е заеднички сон на сите земји, но колку е тоа реално?

Иницијативите кои придонесуваат за развој на економската соработка и отстранување на тарифните и другите бариери меѓу земјите од Западен Балкан претставуваат добар чекор кон интеграцијата на регионот во Европската Унија.

Економијата на Западен Балкан не може да опстане со ограничувањата наметнати од политиката – се слушна на состанокот на министрите за економија на Европската унија и регионот, што се одржа во Тирана во рамки на претстојниот самит на Берлинскиот процес закажан за октомври. 16. На економијата во регионот и се потребни конкретни чекори и вклучување во економската заедница на ЕУ, беше истакнато на средбата.

На Европската унија и треба Западен Балкан исто колку што и е потребен, рече албанскиот премиер Еди Рама во воведниот говор на средбата, истакнувајќи дека освен убави зборови, очекува и конкретни чекори од Европската унија.

„Можеби ние во овој регион не се согласуваме за многу работи, можеби сè уште имаме важни нерешени проблеми, но низ овој процес сите сфативме дека единствениот начин да се договориме е да ги надминеме разликите и да соработуваме економски“, вели Еди Рама, Премиер на Албанија.

Бизнис заедницата во регионот има јасни цели – меѓу нив е и користењето на придобивките од единствениот европски пазар.

„ЕУ и САД треба да вложат уште повеќе напори за стабилизирање, пред сè, нормализацијата на односите меѓу Белград и Приштина, треба да ги отстраниме сите бариери што постојат во бизнисот, потребен ни е нов начин за вклучување на целиот регион во економската структура на ЕУ. Значи, дадовме конкретен предлог кој се заснова на европските економски области“, рече Марко Чадеж, претседател на Кривичниот совет на Србија.

Министрите се согласни дека иницијативите кои придонесуваат за развој на економската соработка и отстранување на царинските и другите бариери меѓу земјите од Западен Балкан се добар чекор кон интеграција на регионот во Европската унија.

Од единствениот регионален пазар, повеќе од шест илјади приватни компании имаат корист од досегашната соработка на земјите од регионот.