Економија 24.11.2023 11:09

Затвораат повеќе од 15.000 ресторани?

Затвораат повеќе од 15.000 ресторани?

Повеќе од 15.000 ресторани, пабови, барови и кафулиња во Германија се изложени на ризик од неликвидност, покажуваат податоците објавени од кредитното биро Криф во четвртокот.

Во финансиски проблеми се 12,6 отсто од анализираните угостителски објекти. Во јануари 2020 година, пред пандемијата, 10,7 проценти или 12.662 беа во ризик од банкрот.

Рестораторите во Берлин се особено погодени. Според Криф, станува збор за 16,5 отсто од зградите. Најмал ризик од неликвидност имаат рестораните во Баварија и Пораине-Фалачка, на југозападниот дел на земјата, каде што се погодени 10,5 отсто од рестораните.

Германската угостителска индустрија сè уште не закрепна од пандемиската криза. Во септември оваа година прометот е за 12,6 отсто помал во однос на истиот месец од 2019 година, објави во четвртокот Федералното биро за статистика. И во однос на септември лани прометот е помал за 0,2 отсто.

Посебно настрадаа баровите, при што прометот на пијалоци им падна за 34,5 отсто за четири години. Во истиот период, рестораните, гостилниците и кафулињата бележат намалување од 8,1 отсто.

Со намалување на сообраќајот се намалува и бројот на вработени. Во септември таа беше за четири отсто повисока од претходната година, но за 6,7 отсто помала од 2019 година, пред кризата.

Бидејќи се борат да најдат работници, од кои има особен недостиг од пандемијата, рестораните ретко можат да понудат добра заработка. Точно половина од вработените во угостителството работеле за ниски плати во октомври 2022 година.

Во целата економија уделот на ниско платените работни места изнесуваше дури 15,2 отсто.

Поради неколку кризи чии ефекти се испреплетени, веќе извесно време во гастрономијата е на сила намалената стапка на ДДВ од седум отсто. Сепак, вака ќе биде до крајот на годината. Од 2024 година треба да важи редовната стапка од 19 проценти.

Во Криф наведуваат дека тоа може да го зголеми бројот на стечајни фирми.

„Во наредната година, банкротите во туристичката индустрија ќе продолжат да растат“, рече Френк Шлајн, управен директор на Криф.