Актуелно 03.05.2018 11:06

Завршен првиот крак на гасоводот Турски тек

Завршен првиот крак на гасоводот Турски тек

Руската компанија “Газпром” објави дека изградбата на поморскиот дел од првата гранка на гасоводот Турски тек е завршена и дека во моментов работи на изградба на терминал на турскиот брег.

Штом ќе заврши терминалот, првата линија на гасоводот ќе биде пуштена за експлоатација.

Изградбата на поморски дел од гасоводот ја водеше компанијата Pajoniring spirit olsiz, која најави дека ќе започне со изградба на втората филијала во третиот квартал од оваа година, објави “Фонет”.

Главата на “Газпром” Алексеј Милер рече дека темпото на изградба е исклучително високо и дека од 7 мај минатата година, кога започна изградбата, 62 отсто од целиот проект веќе е реализиран, објави Спутник.

“Овој гасовод ќе игра многу важна улога во зајакнувањето на енергетската безбедност на Турција и цела Европа”, рече тој.

“Турскиот проток ќе има два краци, со капацитет од 15,75 милијарди кубни метри гас годишно. Првиот е насочен кон потребите на Турција, а другиот ќе биде за земјите од јужна и југоисточна Европа.