Банкарство 23.11.2023 10:41

ЗАВРШИ ТРЕНДОТ НА ПОКАЧУВАЊЕ КАМАТНИ СТАПКИ, првпат по 18 месеци централните банки ширум светот почнаа со намалувања

ЗАВРШИ ТРЕНДОТ НА ПОКАЧУВАЊЕ КАМАТНИ СТАПКИ, првпат по 18 месеци централните банки ширум светот почнаа со намалувања

Централните банки ширум светот немилосрдно ги зголемуваат каматните стапки во последните 18 месеци за да ја скротат инфлацијата – но некои сега ги намалуваат.

За прв пат од јануари 2021 година, има повеќе централни банки кои ги намалуваат стапките од оние што ги зголемуваат, се вели во извештајот објавен од стратегот за истражување на Deutsche Bank, Џим Рид. Business Insider го погледна извештајот, кој беше објавен во вторникот.

Трендот започна минатиот месец, при што 10 централни банки ги намалија стапките – побројни од оние што ги зголемија стапките во истиот временски период, според анализата на Рид на 81 централна банка ширум светот.

Трендот продолжи овој месец со пет централни банки – вклучувајќи ги и оние во Бразил и Перу – досега ги намалија стапките.

Додека големите централни банки како Федералните резерви на САД и Европската централна банка ги одржуваат стапките стабилни во моментов, постојат облози дека и тие ќе почнат да ги зголемуваат стапките во месеците што следат.

Швајцарската банка УБС минатата недела соопшти дека очекува ФЕД да ги намали стапките бидејќи американската економија влегува во рецесија околу вториот или третиот квартал од следната година.

Глобалниот тренд на намалување на каматните стапки ќе донесе олеснување за должниците бидејќи ќе ги намали трошоците за задолжување за се, од хипотеки до кредитни картички.

Сепак, ФЕД можеби нема да ги намалува каматните стапки, додаде Рид во својата белешка. „Би рекол дека доколку САД не видат рецесија, ќе биде тешко да се види голем неизбежен глобален циклус на олеснување“, напиша Рид, за MarketWatch. Тоа е затоа што инфлацијата сè уште е околу целните нивоа во големите економии, додаде тој.

Банката на федерални резерви ги зголеми каматните стапки 11 пати од март 2022 година за да ја намали зголемената инфлација која се зголеми за 3,2% во октомври во однос на претходната година. Тоа е сè уште над целта на ФЕД за инфлација од 2%.

„Интересно во моментот е тоа што намалувањата се ценат според сценарио со меко слетување“, напиша Рид. „Значи, мислам дека тие можеби се во право поради погрешни причини, и на крајот ќе видите повеќе намалувања отколку што се цените поради потешко слетување отколку што е цената. Следуваат интересни времиња“.