Економија 03.11.2023 11:15

Завршува ерата на поскапувањето на швајцарскиот франк

Завршува ерата на поскапувањето на швајцарскиот франк

По нападите на Хамас на 7 октомври во Израел, швајцарскиот франк се искачи од веќе високите нивоа на нови највисоки нивоа на сите времиња, одразувајќи го неговиот долгогодишен статус на безбедно засолниште на валутните пазари за време на превирања.

Очигледно, изгледите за поширок регионален конфликт ги исплаши инвеститорите. Со оглед на геополитичката несигурност, секако е рано да се каже дали овој ризик ќе се оствари. Но, ако заканата се повлече, сегашното високо ниво на франкот веројатно нема да потрае, напиша за „Financial Times“, Питер Кинсела, шеф на стратегијата за девизен курс во „Union Bancaire Privee“.

Во јуни 2022-ра година, Швајцарската народна банка започна политика на имплицитна апрецијација на франкот како средство за намалување на увезената инфлација. Таа правилно оцени дека забрзувањето на инфлацијата во Швајцарија во голема мера е поттикнато од увозните ефекти и дека апрецијацијата на франкот ќе ги намали. Оттогаш, грубо кажано, еврото поевтини од 1,05 на 0,95 франци. Дури и доларот, толку силен во однос на другите главни валути неодамна, падна од 1,00 на јулското ниво од 0,85.

Политиката беше успешна, со инфлација во Швајцарија сега под 2 проценти, што значи дека Швајцарската народна банка е единствениот главен регулатор што моментално ја постигнува целта за инфлација. Нејзините најнови прогнози повикуваат на стапка на инфлација од околу 2 отсто во следните две години.

Клучот за оваа политика на номинална апрецијација на франкот е користењето на големите девизни резерви на централната банка создадени во текот на претходната деценија. Последните квартални податоци на банката за девизните трансакции покажуваат дека од првиот квартал на 2022-ра година потрошила нешто повеќе од 100 милијарди франци за интервенции за поддршка на валутата, продавајќи евра и долари. Без овие интервенции, франкот веројатно би бил послаб.

За да добиете идеја за тоа колку е преценет франкот во моментов, корисно е да ги погледнете неговите девизни курсеви во однос на слични валути. Површен поглед покажува дека швајцарскиот франк се тргува околу 50 отсто над нивото пред пандемијата во однос на јенот. Ова е неверојатен развој на настаните, имајќи предвид дека релативните трендови на инфлација во двете земји се многу слични.

На состанокот во септември, швајцарската централна банка избра да ја задржи својата депозитна стапка на 1,75 отсто и посочи дека ќе остане така за значителен временски период. Во типичен пазарен стил на купување на гласините и продавање на фактите, франкот ослабна бидејќи инвеститорите заработија профит од нивните долги позиции во валутата. Инвеститорите потоа отидоа кратко, обложувајќи се на пад на франкот, што е потврдено од податоците за фјучерси.

Во своето соопштение, швајцарската централна банка забележа дека вкупната и базичната инфлација се речиси целосно генерирани дома, што значи дека увезените инфлаторни ефекти помалку или повеќе исчезнале. Со оглед на тоа што основната инфлација ќе продолжи да паѓа во големите економии следната година, импликацијата е дека банката повеќе нема да треба да ги троши своите девизни резерви за да го поддржи франкот. Неодамнешниот период на одбивност кон ризик го замати овој развој, но принципот останува валиден. Резултатот е дека кога ќе помине сегашната фаза на одбивност кон ризик, инвеститорите повторно ќе почнат да ја „кратат“ валутата.

Враќањето на значајните каматни стапки меѓу главните валути на Г-10 значи дека носечките занаети веројатно ќе се вратат во мода. Ова вклучува продажба на валути со низок принос и купување валути со повисок принос со цел да се надополни разликата во разликата во каматната стапка. Номиналните каматни распони во Швајцарија и големите економии значително се зголемија во однос на франкот во последните месеци. А мантрата „повисоки стапки за подолги“ на големите централни банки значи дека овие распони ќе бидат одржливи. Ова означува голема промена во однос на изминатата деценија, кога номиналните каматни распони беа смешно ниски.

Ова значи дека инвеститорите сè повеќе ќе бараат повторно да го користат франкот како валута за финансирање, со што тој ќе се соочи со скромен надолен притисок. Франкот ги има сите потребни карактеристики за да ја исполни улогата на финансиска валута: Швајцарија има ниски и опаѓачки стапки на инфлација, стабилни каматни стапки и вишок на тековната сметка.

Тековите на капитал деноминирани во франци веројатно нема да одговараат на оние од периодот пред глобалната финансиска криза. Силно се сомневаме дека меѓународните регулатори ќе им дозволат на луѓето да земаат хипотеки во франци како што правеа претходно, со што ќе се спречи агресивната слабост на валутата како онаа забележана помеѓу 2002-ра и 2006-та година.

Но, јасно е дека франкот се пресели на неодржливи нивоа на билатерална основа и сега имаме неколку катализатори за промена на моделот на тргување на валутата. Ерата на немилосрдното благодарност на франкот навистина се ближи кон крајот, заклучува Кинсела.