Актуелно 26.01.2024 11:04

Зелениот картон пред укинување – ќе фатиме ли чекор со земјите од ЕУ?

Зелениот картон пред укинување – ќе фатиме ли чекор со земјите од ЕУ?

Зелениот картон, документот кој го докажува осигурувањето од автомобилска одговорност при патување во странство, можеби ќе стане историја.

Како што се зборува, Европската комисија наводно предложила да се укине зелениот картон и да се воведе електронско докажување на осигурувањето, со цел да се олесни прекуграничниот сообраќај и да се намали бирократијата.

Според предлогот, осигурителните компании ќе треба да ги пријават податоците за осигурувањето на своите клиенти во европската база на податоци, која ќе биде достапна за полицијата и другите органи во земјите-членки на ЕУ.

Така, возачите нема да треба да носат физички документ за осигурување, туку само да го покажат својот регистарски број на возилото.

Предлогот треба да го одобри Советот на ЕУ и Европскиот парламент, а се очекува да влезе во сила во 2025 година. Од Европската комисија тврдат дека оваа мерка ќе донесе ползи за возачите, осигурителните компании и околината.

За возачите, ова значи дека нема да треба да плаќаат дополнително за зелен картон, кој во моментов чини од 1.850 до 17.222 денари, во зависност од типот на возилото и времетраењето на важноста.

Исто така, нема да имаат проблеми ако го загубат или заборават документот, или ако им истече во текот на патувањето.

За осигурителните компании, ова значи дека ќе намалат трошоците за печатење и дистрибуција на зелениот картон, како и за обработка на барањата за вадење на документот. Исто така, ќе имаат подобра контрола над осигурените возила и ќе можат да спречат злоупотреби и фалсификувања на документот.

Од друга страна, оваа мерка може да предизвика и некои проблеми, како што се недостаток на хармонизација на правилата за осигурување во различните земји, потешкотии во пристапот до европската база на податоци, или недоверба на возачите во електронскиот систем.

Еден од скопјаните кои често патуваат со автомобил во странство, Дејан М., изјави дека целосно ја поддржува идејата за укинување на зелениот картон, бидејќи смета дека тој е прескап и неисплатлив.

„Во Србија, зелениот картон чини само 500 денари за една година, а тука 3.690 денари за истото време. Тоа е неправедно и дискриминаторско. Јас мислам дека зелениот картон треба да се укине, или барем да се намали цената”, рече тој.

Само минатата година, бројот на осигурани возила во земјава достигна 700.000, а секое трето возило имало зелена карта.

Сопствениците на возила во 2023 година вложиле 87 милиони евра во oсигурување од автомобилска одговорност. Во вкупните вложувања зелената карта учествува со 21 милиони евра. Сите цени за задолжителното автомобилско осигурување и за зелена карта ги регулира државата.

АСО, Министерството за финансии и осигурителната индустрија работат на подготовките на процесот за либерализација на цените што е и еден од условите во пристапните преговори за членство во ЕУ.

Секое трето осигурано возило имало и зелен картон за патување во странство, покажуваат податоците. Во текот на 2023 година сите 11 осигурителни компании издале 260.815 зелени карти – осигурување неопходно за возење во странство. Бројот на издадени зелени карти лани е зголемен за речиси 20.000, односно 8 отсто повеќе од 2022 година.

Осигурениците во зелени карти во 2023 година вложиле 1,3 милијарди денари (21,16 милиони евра).