Економија 04.07.2024 08:50

Земјите од БРИКС создаваат 35,7% од светскиот БДП, а Групата 7 се симна на 29%

Земјите од БРИКС создаваат 35,7% од светскиот БДП, а Групата 7 се симна на 29%

На крајот на 2023 година, учеството на земјите од БРИКС во глобалниот БДП по паритетот на куповната моќ се зголеми за 0,6% и достигна рекордни 35,7%, додека учеството на Групата 7 падна на 29%, покажува анализата на податоците на Светска банка.

БРИКС е основан во 2006 година, а од таа година уделот на овој економски блок во економијата е зголемен за 10,2%.

Спротивно на тоа, учеството на земјите од Групата седум (Г7) во глобалниот БДП падна за 0,4% на 29% на крајот на минатата година и сега е најниско во последните 30 години.

Другите земји сочинуваат 35,3% од глобалното производство, нивниот удел од 1990 година генерално остана стабилен, движејќи се околу еден процент.

Светскиот БДП според паритетот на куповната моќ во 2023 година изнесуваше 184,7 трилиони долари, што е зголемен за една година за 7% отсто.

БРИКС обединува 10 земји: Бразил, Кина, Русија, Индија, Јужна Африка, како и Египет, Етиопија, Иран, Саудиска Арабија и Обединетите Арапски Емирати.

Г7 се состои од САД, Јапонија, Германија, Франција, Велика Британија, Канада и Италија.