Економија 29.01.2024 10:14

Земјите од Квинта бараат од Приштина да го повлече указот укинувањето на динарот

Земјите од Квинта бараат од Приштина да го повлече указот укинувањето на динарот

Амбасадорите на земјите од Квинта побараа привремено суспендирање на регулативата на Централната банка на Косово, според која од 1 февруари еврото е единственото средство за извршување на готовински платежни трансакции во Косово, изразувајќи загриженост за влијанието на тоа регулатива за српската заедница, особено за училиштата и болниците.

Квинта – Франција, Германија, Италија, Велика Британија и САД, повикуваат на суспензија на примената на регулативата за да се овозможи доволно долг транзициски период, како и за јасна и ефикасна јавна комуникација, истакнувајќи дека ова прашање треба да се дополнително се разговарало во рамките на дијалогот со посредство на ЕУ, информира Коссев.

Амбасадите забележуваат дека регулативата на Централната банка на Косово за готовинските операции има за цел да ги намали фалсификуваните готовина, да ја заштити финансиската стабилност, како и да ја зголеми транспарентноста на готовинските текови во Косово, но сепак предизвикува загриженост за влијанието, особено врз заедниците со мнозинско српско население. Тие наведуваат и дека се особено загрижени за влијанието што регулативата ќе го има врз училиштата и болниците, за кои, како што наведуваат, во моментов ниту еден алтернативен процес не ги прави остварливи. „Регулативата, исто така, ќе има директно влијание врз секојдневниот живот на огромното мнозинство косовски Срби кои добиваат плаќања и финансиска помош од Србија“, забележаа амбасадорите на Квинта и потсетија дека се сретнале со косовскиот премиер Албин Курти за да разговараат за регулативата.