Економија 20.06.2024 10:06

Зголемените цени на храната во Грција го тенчат семејниот буџет

Зголемените цени на храната во Грција го тенчат семејниот буџет

Цените на храната во Грција растат двојно побрзо од просечниот приход од 2021 година, принудувајќи домаќинствата или да ја намалат потрошувачката на основните добра или да ги зголемат трошоците за храна производи на сметка на други трошоци, објави електронското издание на весникот „Катимерини“, цитиран од БТА.

Цените на храната се зголемени за најмалку 30 отсто од почетокот на инфлаторната криза, што на просечното грчко домаќинство му постави дилема: да пренасочи 20 отсто од месечното неговиот приход само за храна или за ограничување на потрошувачката на најпотребните производи. Од 2021 до крајот на 2023 година просечната плата во Грција се зголемила за 12 отсто (од 1.117 евра до 1.251 евро во 2023 година“, забележува „Катимерини“. За истиот период, индексот на цените на храната порасна од 102 поени на 127,9 поени според Опсерваторијата за цени на Евростат.

Како поминале домаќинствата во 2023 година ќе биде пријавено во септември на годишно ниво проучување на семејните буџети. Податоците сугерираат дека ќе има натамошен пад на потрошувачката – што беше случај со минатогодишното истражување – но и зголемување на односот на трошоците за храна во однос на вкупниот приход, особено во домаќинствата со низок и среден приход.