Живот 09.11.2023 11:31

Најниско производство на вино во последните 60 години

Најниско производство на вино во последните 60 години

Производството на вино во светот годинава се очекува да падне на најниско ниво во последните 60 години, поради лошата жетва на јужната хемисфера и кај некои големи европски производители, објави Меѓународната организација за винова лоза и вино (OIV).

Во првичните проекции, OIV го зацврсти светското производство на вино, без соковите и ширата, помеѓу 241,7 милиони и 246,6 милиони хектолитри, со просечно очекување од 244,1 милиони хектолитри.

Во соопштението за медиумите се посочува дека проценките се за седум отсто помалку од лани и најмалку од 1961 година, кога проценката беше 214 милиони хектолитри.

Волуменот на еден хектолитар е еднаков на количината од 133 стандардни шишиња вино.

Винарите во престижниот француски регион Бордо ќе ораат илјадници хектари лозови насади бидејќи промената на навиките на потрошувачите и глобалното затоплување погодија еден од скапоцените камења на земјоделската индустрија во земјата.

Влијанието на климатските промени

Од друга страна, јапонската компанија за производство на пиво Асахи пред неколку месеци предупреди дека климатските промени може да доведат до недостиг на пиво, бидејќи потоплите температури ги погодија залихите на јачмен и хмељ ширум светот.

Според сценариото на ОН за глобално зголемување на температурата за четири степени Целзиусови, жетвата на јачмен во Франција би можела да се намали за 18 отсто до 2050 година, додека жетвата во Полска би се намалила за 15 отсто. Квалитетот на хмељот, кој е клучна компонента за зачувување, како и вкусот на пивото, би паднал за 25 отсто во Чешката Република, еден од најголемите светски производители на хмељ.

Според најновите анализи на телото на ОН за следење на глобалните напори за ограничување на затоплувањето, светот се движи кон пораст на температурата до 2,6 степени Целзиусови.