Компании,Финансии 17.01.2019 10:46

Airbnb оствари профит втора година по ред

Airbnb оствари профит втора година по ред

Компанијата за краткотрајните наеми „Airbnb“ соопшти дека остварила добивка втора година по ред.

Информациите доаѓаат во време на долгоочекуваната јавна понуда на акции на компанијата, за која велат експертите ќе се случи оваа година, објави „Ројтерс“.

Можниот „IPO“ на „Airbnb“ оваа година се очекува со голем интерес.

Компанијата е една од најистакнатите стартапи во Силиконската долина, која сè уште не стана јавна.

Меѓу другите главни играчи, кои се очекува да го лансираат „IPO“ во 2019-та година, се компаниите за споделено патување „Uber“ и „Lyft“, како и компанијата за комуникација „Slack“.

Сепак, досега „Uber“ и „Lyft“ не успеале да направат профит.

Компанијата со седиште во Сан Франциско, „Airbnb“ е вреднувана од приватните инвеститори на 31 милијарда долари.

Во последниве месеци, компанијата лансираше нови услуги, додавајќи луксузни имоти и хотели во нивната листа на сместување.

Без да открие какви било детали за заработувачката и добивката, стартапот покажува дека оствари добивка пред камати, даноци, амортизација и амортизација (EBITDA).

„Airbnb“ истакнува дека до крајот на првиот квартал од оваа година, гостите кои ги користат имотите наведени на платформата ќе достигнат 500 милиони евра. Компанијата е основана во 2008-ма година.