Финансии 05.09.2018 11:10

“Aston Martin” излегува на Лондонската берза

“Aston Martin” излегува на Лондонската берза

Британскиот производител на луксузни автомобили “Астон Мартин” најави дека има намера да излезе на берзата во Лондон.

И ако е успешна, ова ќе биде првиот  излез на берзата на британски производител на луксузни возила , по многу години, откако  добро познати брендови како што се “Jag”, “Бентли” и “Ролс-Ројс” се веќе продадени на странски сопственици.

На иницијална јавна понуда (ИПО), кои ќе ги следат истите чекори како “Ферари”, би можеле да бидат валоризирани “Астон Мартин” на 5 милијарди фунти или 6,4 милијарди американски долари, според Блумберг.

“Астон Мартин” поднесе документ за регистрација на Британскиот регулатор на финансиските пазари, како прв чекор за ИПО.