Економија 17.05.2018 10:49

Австралија ќе забрани плаќање во готовина за износ над 10.000 долари

Австралија ќе забрани плаќање во готовина за износ над 10.000 долари

Австралија од 1 јули 2019 година ќе забрани плаќање во готовина за износ над 10.000 австралиски долари. Австралиската Влада најави дека плаќањето за таков износ мора да биде со кредитна картичка.

Владата истакнува дека на тој начин „се охрабрува транзицијата во дигиталното општество“, но и се спречува даночното затајување