Финансии 17.01.2021 02:45

BMW планира до 2021 двојно да ја зголеми продажбата на електрични автомобили

BMW планира до 2021 двојно да ја зголеми продажбата на електрични автомобили

БМВ објави дека има намера да ја дуплира продажбата на целосно електрични возила во 2021 година, пренесува Ројтерс. Вклучувајќи ги и хибридите со додатоци, се планира да се зголеми продажбата на електрични возила за 50%.

Тие не објавија специфични бројки за продажба на нивните целосно електрични возила, но во вторникот BMW соопшти дека минатата година продала близу 193 000 електрифицирани возила – целосно електрични и приклучни хибриди.

За споредба, Tesla испорача нешто помалку од 500 000 целосно електрични возила на клиентите во 2020 година.

Групата БМВ во моментов произведува тринаесет електрифицирани модели – или целосно електрични или plug-in хибриди – кои се продаваат на 74 пазари.