Актуелно 20.02.2019 11:54

Бугарија го ратификуваше Протоколот за членство во НАТО

Бугарија го ратификуваше Протоколот за членство во НАТО

„За“ гласаа ГЕРБ, Обединети патриоти, ДПС, Волја и независните пратеници. Ратификувањето помина без присуство на левицата во пленарната сала.

Бугарија е четврта земја која го ратификуавше протоколот. Претходно тој доби зелено светло во парламентите во Грција, Словенија и Албанија.

Протоколот за членството во НАТО беше потпишан на 6 февруари во Брисел, по решавањето на спорот со Грција за промена на името и потпишувањето на Преспанскиот Договор. Откако сите земји-членки на НАТО ќе го ратификуваат договорот, се очекува земјата да стане 30. членка на Алијансата.