Економија 23.04.2018 10:43

Цената на нафтата експлодира – Кина месечно купува нафта за 20 милијарди долари

Цената на нафтата експлодира – Кина месечно купува нафта за 20 милијарди долари

Побарувачката за нафта во Азија ќе достигне рекорд овој месец, во време кога цените на ова гориво се со максимум три години.

Кризата во Венецуела, ескалацијата на ситуацијата на Блискиот Исток, намалување на производството во Саудиска Арабија и други производители, се клучните причини за скок оваа недела во цената на американската нафта WTI и Северното море “брент” на највисоко ниво од крајот на 2014 година, до 70 долари за барел, а во 75 долари за барел, соодветно, според агенцијата Ројтерс.

Сепак, скок на цената на нафтата придонесоа за некои други фактори, како што се силна побарувачката Азија, која, според проценките на банката “Голдман Сакс”, може да ја зголеми просечната цена на $ 80 за барел оваа година.

До крајот на април, Кина, најверојатно, ќе биде потребно повеќе од девет милиони барели сурова нафта дневно, што е речиси 10 проценти од светската потрошувачка, а повеќе од една третина од вкупната побарувачка на Азија.

Со оглед на цената од 75 долари за барел, таа вели дека месечниот увоз на нафта во Кина ќе надмине 20 милијарди долари.