Економија 04.01.2019 23:06

Цените на угостителските услуги повисоки во однос на истиот период минатата година

Цените на угостителските услуги повисоки во однос на истиот период минатата година

Цените на угостителските услуги во декември не забележаа промена во однос на ноември 2018 година, објави Државниот завод за статистика.

Споредено по групи на услуги, зголемување е забележано во групата алкохолни пијалаци за 0,1 отсто.

Цените на угостителските услуги во декември 2018 година, во однос на истиот месец од претходната година, се зголемени за 2,9 отсто.

Кумулативниот индекс на цените на угостителските услуги за периодот јануари – декември 2018 година, во однос на тој период од минатата година, е зголемен за 2,3 отсто, додека во однос на декември 2017 година е зголемен за 1,9 отсто.