Економија 09.11.2018 15:41

Дигиталната трансформација и новите технологии во фокус на третиот ден од Самитот Македонија2025

Дигиталната трансформација и новите технологии во фокус на третиот ден од Самитот Македонија2025

Денеска е последен ден и затворање на Самитот Македонија 2025. Врвни експерти зборуваа на теми поврзани со дигитална трансформација, примена на новите технологии во медицината, претприемништвото, одговорното лидерство и други.

Во изјава, Кристијан Руп, портпарол на платформата „Дигитална Австрија“ и координатор на иницијативата„SME DIGITAL во Стопанската федерална комора на Австрија, истакна дека дигитализацијата мора да биде засебен стратегиски план во зависност од државата, гранката на индустријата, вештините на вработените и определбите на клиентите.

„Дигитализацијата го менува целосниот синџир на вредности, но мораме да сфатиме дека дигиталната трансформација е можност, а не опасност“ – додаде тој.

Една од клучните теми беше и осврт кон најдобрите светски практики во иновативните и технолошките центри. Скот Ресник, главен оперативен директор на Hardin Design & Development, основач и прв извршен директор на StartingBlock Madison зборуваше за примерот на САД.

„Премногу луѓе се фокусираат на негативните причини зошто идејата не може да функционира или зошто стартап не може да напредува во одреден регион. Искористете ги вашите локални силни страни и станете шампион за вашата заедница. Можете да го направите тоа со поддршка на другите стартапи и нудејќи помош секогаш кога е тоа можно. Кога една компанија успева во регионот, целата заедница успева“ – истакна Ресник.

Вчеравечер се одржа и добротворна гала-вечер, со која се одбележаа 10 години од формирањето на организацијата „Македонија 2025“. Наградата за филантропија „Џон Битов Постариот“ му беше доделена на Мајк Зафировски за неговиот исклучителен придонес во филантропијата и волонтеризмот, додека плакети за благодарност им беа врачени на луѓето и компаниите кои ѝ возвратиле на Македонија и ја поддржиле организацијата во изминативе 10 години.

Собраните средства беа пренаменети кон новоформираниот Фонд за талентирани студенти. Беше потпишан и договор за соработка помеѓу „Македонија 2025“ и фондацијата „Ане и Владе Дивац“ од Србија, со што двете организации ќе соработуваат на многу проекти од заеднички интерес.