Актуелно 20.04.2018 10:45

Доларот се зајакнува – инвеститорите заинтересирани кон различни вложувања

Доларот се зајакнува – инвеститорите заинтересирани кон различни вложувања

Американскиот долар задржа висока позиција по тринеделниот минимум самит.

Стравот  од комерцијална војна повторно предизвика побарувачка за повеќе ризични средства меѓу инвеститорите.

Индексот на доларот се тргуваше на кошницата од шест главни валути до 89,49 поени.

Доларот беше потпомогнат од ослабената фунта, која падна на четиридневно ниско ниво, откако информациите дека инфлацијата во Британија неочекувано падна на минимум од една година во март.

Доларот се зајакна за 0,3 отсто на 107,28 јени, бидејќи апресирањето на апетитот кон ризикот ја намали побарувачката за јапонски јен, односно валутата што често се бара во време на превирања на пазарот и политички тензии.

Еврото се зголеми за 0,1 отсто на 1,2387 долари.

Фунтата ослабе 0,5 отсто на 1,4229 долари по паѓањето од 22-месечното пост-банкарско високо ниво од 1,4377 долари во вторникот, поради послабите податоци за британските плати отколку што се очекуваше.