Мозаик 29.12.2018 11:10

Еве зошто не треба да пиеме кафе во зима

Еве зошто не треба да пиеме кафе во зима

Кафето може да делува многу лошо врз вашето тело за време на ладните денови, пишува „Волстрит џурнал“. Иако во зима, кога надвор е ладно и темно, многумина почесто посегнуваат по шолја топло кафе за да се расонат и загреат истовремено, се покажало дека на организмот тоа влијае сосема спротивно.

Докажано е дека сите топли пијалоци, особено кафето, која најбрзо се апсорбира, не делуваат корисно врз човековото тело. Тие предизвикуваат многу несакани ефекти како треска и ладна пот. Тоа е така, затоа што вашето тело е потополо во однос на надворешната средина, а таа температурна разлика станува уште поголема кога пиете топли напивки.

Покрај тоа, кафето ги забрзува циркулацијата и метаболизмот, а со тоа и самата енергија е на високо ниво, што додатно го загрева организмот, а оваа температурна разлика може да доведе и во состојба на телесен шок.