Живот 23.01.2019 01:14

Не конзумирајте кафе и цигари на празен стомак

Не конзумирајте кафе и цигари на празен стомак

Многумина не можат да го започнат денот без утринско кафе и цигари, не размислувајќи колку е опасно за нивното здравје.

Бројни студии покажуваат дека црно кафе има многу придобивки за телото, но дека не треба да се консумира на празен стомак, бидејќи во овој случај може да биде многу штетно за здравјето.

Кога кафето се консумира на празен стомак го зголемува производството на желудечна киселина, и ако вашиот дигестивен тракт е чувствителен, тоа може да влијае на работата на желудникот и да го забрза отчукувањата на срцето.

Кафето на празен стомак може да ја зголеми анксиозноста, нервозата, да ја забрза срцевата работа, да предизвика иритација и пореметување на вниманието. Во утринските часови, тоа влијае на нашиот внатрешен часовник кој е одговорен за контрола на хормонот на кортизол, кој се лачи во стресни ситуации.