Економија 18.05.2018 08:50

Еврозаиската економска унија потпиша договор за трговска размена со Иран

Еврозаиската економска унија потпиша договор за трговска размена со Иран
SAINT PETERSBURG, RUSSIA - MARCH 16: (RUSSIA OUT) Russian President Vladimir Putin gestures during his meeting with health workers at the Almazov Medical National Research Centre on March 16, 2018 in Saint Petersburg, Russia. The 2018 Russian Presidential Elections will take place on March 18. (Photo by Mikhail Svetlov/Getty Images)

Евроазиската економска унија, предводена од Русија, потпиша прелиминарен договор за трговска размена со Иран.

Договорот е склучен по соопштението на американските власти сека се повлекуваат од нуклеарниот договор со Иран и дека повторно ќе воведат санкции кон нив.

Новиот договор ќе ги намали царинските давачки на одредени производи во период од три години со цел да се исполни договорот кој се однесува на слободната трговска размена.