Економија 25.04.2018 18:59

Филипините отвараат економска зона за крипто валути

Филипините отвараат економска зона за крипто валути

Филипините најавија дека ќе дозволат 10 блокчејн и крипто валути слободно да се тргуваат во нивната економска зона, при што организаторите на овие дигитални валути ќе можат да добијат и посебни даночни олеснувања.

Филипините се првата држава во регионот која дозволува тргување со крипто валути. Валутите со кои ќе може да се тргува потекнуваат од Јапонија, Хонг Конг, Малезија и Кореја. Компаниите заинтерсирани да работат од економската зона Кагајан треба да инвестираат најмалку милион долари во Филипините во рок од две години, и да платат 100.000 долари за дозволи.