Економија 08.02.2019 15:17

Финска им даваше по 560 евра на граѓаните без работа,проектот неуспешен

Финска им даваше по 560 евра на граѓаните без работа,проектот неуспешен

Пробниот период стартуваше на 1 јануари во 2017-та година сепак тој не ги даде посакуваните резултати.

Владата на Финска ги сподели првите заклучоци од ова тестирање кое заврши пред еден месец, а како што објави, научниците откриле дека таа мерка не успеала да ги поттикне невработените повеќе да работат и заработуваат.

-Влијанието на вработувањето првата година на експериментот беше мало-рекла финската миниостерка за здравје и социјални прашања Прико Матила.

Сепак почувствувале подобрување

Финска сега ги истражува алтернативите на обновување на својот модел на социјална заштита, што е огромна задача која ги чека победниците на парламентарните избори во мај.