Живот 19.04.2018 10:49

Франција од септември ги забранува мобилните телефони во училиштата

Франција од септември ги забранува мобилните телефони во училиштата

 

Во декември 2017, францускиот министер за образование објави дека мобилните телефони ќе бидат забранети  во основните  и средни училишта, нарекувајќи го прашањето за “јавното здравје“. Почнувајќи од септември 2018 година, на студентите нема да им биде дозволено да ги користат телефоните на одмори, на ручек, или меѓу часовите.

„Децата повеќе не играат на пауза”, изјави тогаш Жан-Мишел Бланкер за медиумите.

„Тие ги користат само нивните паметни телефони и од образовна гледна точка, тоа е проблем”.

Емануел Макрон, младиот нов претседател на Франција, предложи слична забрана во неговата кампања претходно во 2017 . Поранешниот градоначалник на Њујорк, Мајкл Блумберг, исто така, се обиде да забрани мобилни телефони во 2006 година, но родителите се жалеа на неконзистентно спроведување и дека не можат да контактираат со своите деца. Бил де Бласио, наследникот на Блумберг, ја укина забраната во 2015 година, повикувајќи се на нееднаквост (политиката беше повеќе употребена во училиштата со метални детектори, кои имаат тенденција да бидат посиромашни). Сега директорите во Њујорк измислуваат сопствени политики за мобилни телефони, или стандардно на стандардот: Студентите можат да ги носат своите телефони на училиште, но мора да ги чуваат надвор од видното поле.

Истражувањето е на Блумберг и од страна на француската влада. Според еден работен документ од 2015 година (pdf) објавен од Лондонската школа за економија, училиштата што ги забранија мобилните телефони покажаа дека резултатите од тестовите за 16-годишниците се подобрени за 6,4%, или еквивалент на додавање на пет дена во учебната година. „Утврдивме дека не само што се подобри успехот на учениците, туку и дека учениците со ниски примања добија најмногу”, изјавија економистите Филип Беланд и Ричард Марфи за Би-Би-Си.

Најнови вести